fbpx
Μοιραστείτε το:

Ο σκοπός μας

Βασική μας ιδέα αποτελεί η δημιουργία ενός δυναμικού χώρου ενημέρωσης, υποστήριξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των φροντιστών ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Προσανατολιζόμαστε έχοντας σαν γνώμονα την ανάγκη δημιουργίας ενός διεπιστημονικού και ανθρωποκεντρικού πλαισίου φροντίδας που επιδιώκει την ενεργό και παραγωγική γήρανση των ωφελούμενών του.

Ενδεικτικά, οι φροντιστές μπορούν:

  • -Να βρουν πληροφορίες για την καθημερινή πρακτική
  • -Να ενημερωθούν για τις ανάγκες των ωφελούμενών τους
  • -Να βρουν χρήσιμες ιστοσελίδες
  • -Να θέσουν τους προβληματισμούς τους
  • -Να συνδεθούν με άλλους φροντιστές
  • -Να συμμετέχουν σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης

Η ομάδα μας

Αργυροπούλου Βάσω

Ψυχολόγος

Είμαι Διδάκτωρ Ψυχολογίας, με ειδίκευση στη Ψυχογεροντολογία (Universidad de Salamanca, Ισπανία). Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασα Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μου αρέσει να παρατηρώ, να μαθαίνω, να εξελίσσομαι και προσπαθώ να ζω στο παρόν χωρίς να τρέχω για να φτάσω στο μέλλον.

Ο εθελοντισμός στην Ελληνική Εταιρεία Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών καθώς και σε ένα γηροκομείο της πόλης μου, πυροδότησε το ενδιαφέρον μου για τους μεγαλύτερους ενηλίκους. Σταδιακά κατάλαβα πόσες δυνατότητες υπάρχουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αν και, συχνά, χρωματίζεται στερεοτυπικά. Το γήρας είναι μια απόδειξη ότι συνεχίζουμε να ζούμε και, συνεπώς, πρέπει να εκμεταλλευτούμε και αυτήν την ηλικιακή φάση στο έπακρο.

Έχω υπάρξει εκπαιδευόμενο μέλος θεραπευτικών ομάδων στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ. του Γ. Ν. Παπαγεωργίου και στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς και Ανθρωποκεντρικού Ενδιαφέροντος για Άτομα με Άνοια και Συγγενείς Διαταραχές (CREA) στην Ισπανία. Έχω εργαστεί σε Συμβουλευτικό σταθμό και Μονάδα φροντίδας μεγαλύτερων ενηλίκων στην Θεσσαλονίκη και έχω συνεργαστεί με εξ’ αποστάσεως πανεπιστήμιο συντελώντας στην διδασκαλία και εποπτεία μαθημάτων ψυχολογίας. Επίσης, έχω οργανώσει βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Ενδιαφέρομαι για: την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, την προώθηση της ενεργούς γήρανσης, καθώς και για τις ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες, την έρευνα και την συμβουλευτική.

Κριτσινιώτη Μαρία

Ψυχολόγος

Είμαι ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μου έχω εργαστεί σε διαφορετικά κλινικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, έχω εκπαιδευτεί ως μέλος θεραπευτικών ομάδων σε ατομική, συζυγική και οικογενειακή (συστημική) ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης και ως ψυχοθεραπεύτρια δουλεύοντας με ενήλικες όλων των ηλικιών με ποικίλες δυσκολίες στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών στη Θεσσαλονίκη. Έχω επίσης εμπειρία στην Γ΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και στην Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.

Έχω εργαστεί στα Παιδικά Χωριά, στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στα Ιωάννινα με παιδιά, εφήβους και γονείς. Στο παρόν εργάζομαι στο πεδίο των εξαρτήσεων, και συγκεκριμένα στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, στη Μονάδα Ψυχιατρικής Συννοσηρότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κλινική ψυχολογία, στην ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων και στη συμβουλευτική, στις ομάδες ψυχοεκπαίδευσης, στις ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις των δυσκολιών των ανθρώπων, και στην ποιοτική έρευνα.

Ιωαννίδου Ζωή

Website Developer

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική με ειδίκευση το ηλεκτρονικό επιχειρείν. 

Μου αρέσει να μαθαίνω, μου αρέσει να ψάχνω και μου αρέσει να δημιουργώ. Έχω κάνει περάσματα από διάφορες δουλειές αλλά η δημιουργία ιστοσελίδων είναι αυτό που έχω αγαπήσει πιο πολύ και είναι αυτό που συνδυάζει όλα αυτά που μου αρέσουν.

“Χτίζω” ιστοσελίδες τα τελευταία δύο χρόνια και έχω αναλάβει την δημιουργία της συγκεκριμένης με μεγάλη χαρά. 

Μέσα από την επαφή μας με τις διάφορες δομές υποστήριξης και φροντίδας διαπιστώσαμε την ύπαρξη πολλαπλών προκλήσεων και αναγκών των επαγγελματιών που εργάζονται με μεγαλύτερους ενήλικες. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες μας γεννήθηκε η ιδέα ενός διαδικτυακού χώρου που να υποστηρίζει αυτούς τους επαγγελματίες, ενώ, η τεχνική υλοποίηση της ιδέας υποστηρίζεται από τη Ζωή.

Σε ποιους απευθυνόμαστε

Απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας εμπλέκεται ενεργά ή θα ήθελε να εργαστεί σε κάποιο πλαίσιο που παρέχει υπηρεσίες σε ηλικιωμένους καθώς και σε άτυπους φροντιστές.

Ο φροντιστής είναι ένα άτομο που είτε με είτε χωρίς αμοιβή προσφέρει υποστήριξη σε άτομα ευάλωτων ομάδων, τόσο για την ικανοποίηση αναγκών στην καθημερινότητα, όσο και σε επίπεδο συντροφικότητας.

Φροντιστές

Οι φροντιστές, ανάλογα και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, διακρίνονται σε τυπικούς (ή επίσημους, ή επαγγελματίες) και σε άτυπους (ή ανεπίσημους).

Οι άτυποι είναι μέλη της οικογένειας, συγγενείς , φίλοι ή γείτονες που συνδράμουν στη φροντίδα του ατόμου χωρίς κάποια αμοιβή, ενώ οι τυπικοί είναι εξειδικευμένοι αμειβόμενοι επαγγελματίες που ανήκουν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς ή δουλεύουν κατ’ οίκον. Παραδείγματα επαγγελματιών φροντιστών ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αποτελέσουν οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές και γενικότερα εκπαιδευμένο προσωπικό.