fbpx
Μοιραστείτε το:

Ο σκοπός μας

Βασική μας ιδέα αποτελεί η δημιουργία ενός δυναμικού χώρου ενημέρωσης, υποστήριξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των επαγγελματιών που φροντίζουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Προσανατολιζόμαστε έχοντας σαν γνώμονα την ανάγκη δημιουργίας ενός διεπιστημονικού και ανθρωποκεντρικού πλαισίου φροντίδας που επιδιώκει την ενεργό και παραγωγική γήρανση των ωφελούμενών του. Ενδεικτικά, οι επαγγελματίες μπορούν:
  • -Να βρουν πληροφορίες για την καθημερινή πρακτική
  • -Να ενημερωθούν για τις ανάγκες των ωφελούμενών τους
  • -Να βρουν χρήσιμες ιστοσελίδες
  • -Να θέσουν τους προβληματισμούς τους
  • -Να συνδεθούν με άλλους επαγγελματίες
  • -Να συμμετέχουν σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης

Η ομάδα μας

Αργυροπούλου Βάσω

Ψυχολόγος

Είμαι ψυχολόγος (Α.Π.Θ.) με ειδίκευση στη Ψυχογεροντολογία (Universidad de Salamanca, Ισπανία) και υποψήφια διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο της Ισπανίας ακολουθώντας την ερευνητική γραμμή του γήρατος. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι αποφασισμένη να δω όσα πιο πολλά μπορώ σε αυτόν τον πλανήτη!

Το ενδιαφέρον μου για τους μεγαλύτερους ενήλικες προέκυψε μέσω της εθελοντικής μου εργασίας στην Ελληνική Εταιρεία Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και σε ένα γηροκομείο της πόλης μου. Σταδιακά κατάλαβα πόσες δυνατότητες υπάρχουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αν και, συχνά, χρωματίζεται στερεοτυπικά. Για εμένα, αυτή η φάση ζωής παρομοιάζεται με το φινάλε μιας ταινίας-αν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που επιθυμούμε, μπορεί να αφήσει μια άσχημη αίσθηση για όλη την ταινία. Αν και δεν έχουμε λόγο στο φινάλε της κάθε ταινίας, έχουμε λόγο στη ζωή μας!

Έχω εργαστεί σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Συμβουλευτικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Έχω υπάρξει εκπαιδευόμενο μέλος θεραπευτικών ομάδων στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ. του Γ. Ν. Παπαγεωργίου και στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς και Ανθρωποκεντρικού Ενδιαφέροντος για Άτομα με Άνοια και Συγγενείς Διαταραχές (CREA) στην Ισπανία. Επίσης, έχω οργανώσει βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες σε Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης και σε Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στην Ισπανία. Ενδιαφέρομαι για: την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης καθώς και για τις ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες, την έρευνα, το ψυχολογικό τραύμα και τη συστημική ψυχοθεραπεία

Κριτσινιώτη Μαρία

Ψυχολόγος

Είμαι ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μου έχω εργαστεί σε διαφορετικά κλινικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, έχω εκπαιδευτεί ως μέλος θεραπευτικών ομάδων σε ατομική, συζυγική και οικογενειακή (συστημική) ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης και ως ψυχοθεραπεύτρια δουλεύοντας με ενήλικες όλων των ηλικιών με ποικίλες δυσκολίες στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών στη Θεσσαλονίκη. Έχω επίσης εμπειρία στην Γ΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και στην Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.

Έχω εργαστεί στα Παιδικά Χωριά SOS, στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στα Ιωάννινα με παιδιά, εφήβους και γονείς. Στο παρόν εργάζομαι στο πεδίο των εξαρτήσεων, και συγκεκριμένα στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, στη Μονάδα Ψυχιατρικής Συννοσηρότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κλινική ψυχολογία, στην ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων και στη συμβουλευτική, στις ομάδες ψυχοεκπαίδευσης, στις ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις των δυσκολιών των ανθρώπων, και στην ποιοτική έρευνα.

Ιωαννίδου Ζωή

Website Developer

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική με ειδίκευση το ηλεκτρονικό επιχειρείν. 

Μου αρέσει να μαθαίνω, μου αρέσει να ψάχνω και μου αρέσει να δημιουργώ. Έχω κάνει περάσματα από διάφορες δουλειές αλλά η δημιουργία ιστοσελίδων είναι αυτό που έχω αγαπήσει πιο πολύ και είναι αυτό που συνδυάζει όλα αυτά που μου αρέσουν.

“Χτίζω” ιστοσελίδες τα τελευταία δύο χρόνια και έχω αναλάβει την δημιουργία της συγκεκριμένης με μεγάλη χαρά. 

Μέσα από την επαφή μας με τις διάφορες δομές υποστήριξης και φροντίδας διαπιστώσαμε την ύπαρξη πολλαπλών προκλήσεων και αναγκών των επαγγελματιών που εργάζονται με μεγαλύτερους ενήλικες. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες μας γεννήθηκε η ιδέα ενός διαδικτυακού χώρου που να υποστηρίζει αυτούς τους επαγγελματίες, ενώ, η τεχνική υλοποίηση της ιδέας υποστηρίζεται από τη Ζωή.

Σε ποιους απευθυνόμαστε

Απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας εμπλέκεται ενεργά ή θα ήθελε να εργαστεί σε κάποιο πλαίσιο που παρέχει υπηρεσίες σε ηλικιωμένους.

Ο φροντιστής είναι ένα άτομο που είτε με είτε χωρίς αμοιβή προσφέρει υποστήριξη σε άτομα ευάλωτων ομάδων, τόσο για την ικανοποίηση αναγκών στην καθημερινότητα, όσο και σε επίπεδο συντροφικότητας.

Φροντιστές

Οι φροντιστές, ανάλογα και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, διακρίνονται σε τυπικούς (ή επίσημους, ή επαγγελματίες) και σε άτυπους (ή ανεπίσημους).

Οι άτυποι είναι μέλη της οικογένειας, συγγενείς , φίλοι ή γείτονες που συνδράμουν στη φροντίδα του ατόμου χωρίς κάποια αμοιβή, ενώ οι τυπικοί είναι εξειδικευμένοι αμειβόμενοι επαγγελματίες που ανήκουν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς ή δουλεύουν κατ’ οίκον. Παραδείγματα επαγγελματιών φροντιστών ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αποτελέσουν οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές και γενικότερα εκπαιδευμένο προσωπικό.