Φυσικοθεραπεία: Η εμπειρία με μεγαλύτερους ενήλικες (Μέρος Δεύτερο)
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος της συνέντευξης.
Μιλήσαμε με την Πασχαλίνα Κωνσταντακοπούλου, βοηθό φυσικοθεραπευτή, για την εμπειρία της στο πεδίο της φυσικοθεραπείας και την επαφή με τους μεγαλύτερους ενήλικες.
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Φροντίζειν: Σε δύσκολες στιγμές τι είναι αυτό που σκέφτεσαι και σε κινητοποιεί ώστε να συνεχίζεις;
Πασχαλίνα: Ας πούμε ότι υπάρχουν σίγουρα χειρότερα, ότι αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν με ρίχνει αυτή η δουλειά! Μπορεί σε κάποιο σοβαρό περιστατικό να πω «αχ τι βρήκε αυτόν τον άνθρωπο», αλλά όταν σκέφτομαι ότι μπορώ να τον βοηθήσω, μου φεύγει η σκέψη αυτή, και σκέφτομαι ότι πάμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό.
Φροντίζειν: Τι ωραίο αυτό! Τι σημαίνει αυτή η δουλειά για σένα;
Πασχαλίνα: Για μένα είναι λειτούργημα. Πρέπει να έχεις δύναμη, να δεχθείς τι έχει ο άλλος και από εκεί και πέρα όσο μπορείς να δίνεις δύναμη στον άλλον και να τον βοηθάς. Δεν θα σε εξυπηρετήσω απλά και θα φύγω. Χρειάζεται διαρκής συνεργασία.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ & Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ
Φροντίζειν: Την συνεργασία με άλλους επαγγελματίες του χώρου πώς τη βλέπεις;
Πασχαλίνα: Προσφέρει μεγάλη βοήθεια. Όταν εγώ με το που πηγαίνω στο δωμάτιο ενημερώνομαι για την κατάσταση του ασθενή, είναι μεγάλη βοήθεια και μπορεί αυτό να μην το φαντάζεται καν η νοσηλεύτρια ή ο νοσηλευτής. Δεν είναι λίγο να ξέρεις πως συμπεριφέρθηκε μια ολόκληρη μέρα ή ένα ολόκληρο βράδυ.
Φροντίζειν: Υπάρχει συνήθως αυτή η συνεργασία; Πώς το έχεις βιώσει ως τώρα;
Πασχαλίνα: Υπάρχει αρκετή συνεργασία. Δεν γίνεται να μην υπάρχει, γιατί χρειάζεται ενημέρωση. Αλλά σίγουρα θα βοηθούσε, αν πολλές φορές ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα μεταξύ μας.
Φροντίζειν: Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάποιες φορές και ένα κενό στην ενημέρωση από το έναν επαγγελματία στον άλλον. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό νομίζεις;
Πασχαλίνα: Πιστεύω ότι οι γιατροί χρειάζεται να κάνουν περισσότερες επισκέψεις στους ασθενείς. Να υπάρχουν μεγαλύτεροι έλεγχοι για την αποτελεσματικότητα, να καταλαβαίνουν και οι γιατροί ότι μπορεί αυτοί να έκαναν καλά την δουλειά τους, αλλά ότι ίσως υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι που δεν βοηθάνε.
Φροντίζειν: Στα πλαίσια που έχεις βρεθεί ως τώρα, υπήρχε κάτι όπως εβδομαδιαία διεπιστημονική συνάντηση για ενημέρωση;
Πασχαλίνα: Επειδή υπήρξα σε διαφορετικά πλαίσια, στα πλαίσια που σχετίζονται με την αποκατάσταση, επιβάλλεται να υπάρχει ενημέρωση. Εβδομαδιαία ενημέρωση όπου συμμετέχουν νοσηλευτές, γιατροί και ψυχίατροι που παρακολουθούν τον ασθενή, ενημερώνουμε και εμείς για την εξέλιξη, και συζητάμε πώς να κινηθούμε έπειτα. Στα κέντρα αποκατάστασης υπάρχει και καθημερινή παρακολούθηση από γιατρό και συχνή επικοινωνία με τον ασθενή. Στα περισσότερα γηροκομεία τα πράγματα διαφοροποιούνται. Δεν υπάρχει τόσο αναλυτική και εξατομικευμένη ενημέρωση.
Φροντίζειν: Μια πολύπλευρη φροντίδα δηλαδή. Χρειάζεται μια συνολική εικόνα για τον άνθρωπο, δε γίνεται να επικεντρωθείς μόνο στο δικό σου το κομμάτι.
Πασχαλίνα: Εννοείται, γιατί όλες οι πλευρές παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, αν δεν έχει κοιμηθεί το βράδυ, δεν μπορώ να τον κουράσω παραπάνω. Ακόμα και αν κάποια μέρα εκφράζουν μια μεγαλύτερη επιθετικότητα, πρέπει να το γνωρίζω.
Φροντίζειν: Γενικότερα τι δυναμικές έχεις παρατηρήσει μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων;
Πασχαλίνα: Υπάρχουν και στιγμές υποτίμησης. Δηλαδή, άλλες ειδικότητες να θεωρούν τη δουλειά μας εύκολη ή λιγότερο σημαντική. Καμιά φορά χρειάζεται να δουν πρώτα το αποτέλεσμα για να σε πάρουν στα σοβαρά. Υπάρχει όμως και βοήθεια και καλή συνεργασία.
Φροντίζειν: Παίζει ρόλο το πλαίσιο στο οποίο εργάζεσαι για το πού δίνεται η προτεραιότητα;
Πασχαλίνα: Ναι, έχει να κάνει με το πού είσαι. Ας πούμε, η φυσιοθεραπεία είναι από τα πρώτα σε ένα κέντρο αποκατάστασης, αλλά μπορεί να είναι συμπληρωματική σε ένα γηροκομείο που ο στόχος είναι διαφορετικός.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Φροντίζειν: Άρα το πού δουλεύεις, οριοθετεί κάπως και το έργο σου, επηρεάζει το πόσο ενεργά θα εμπλακείς στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου. Εσύ τι προσδοκίες έχεις από έναν οργανισμό στον οποίο δουλεύεις;
Πασχαλίνα: Περιμένω καλές συνεργασίες, να δουλεύω κυρίως πάνω στο αντικείμενό μου, να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να κάνω τη δουλειά μου. Δεν υπάρχει πάντα ο κατάλληλος εξοπλισμός. Να με δέχονται και να με εμπιστεύονται.
Φροντίζειν: Πάνω στο κομμάτι της συνεργασίας, πως συνηθίζεις να επιλύεις συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουνε;
Πασχαλίνα: Σίγουρα με διάλογο. Θα ακούσω τις απόψεις του, θα ακούσει τις δικές μου και θα προσπαθήσουμε να «βρεθούμε» κάπου. Προσπαθώ να αποφεύγω τις συγκρούσεις, δεν μου αρέσουν. Θέλω να ακούσω την άποψή σου, να την τεκμηριώσεις και θα προσπαθήσω να την κατανοήσω. Δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο, όταν ο άλλος έχει την απαραίτητη γνώση και σωστή σκέψη. Μόνο αν ακούσω κάτι που πιστεύω ότι θα βλάψει τον ασθενή, μπορεί να ενημερώσω και κάποιον υπεύθυνο.
Φροντίζειν: Έχεις δεχθεί στήριξη από συναδέλφους σου;
Πασχαλίνα: Έχω δεχθεί μεγάλη στήριξη από συναδέλφους μου, από προϊσταμένους μου, έχω πετύχει πολύ καλές συνεργασίες. Έχω δεχθεί βέβαια και το αντίθετο, που όμως το διαχειρίστηκα. Αν μιλήσεις ξεκάθαρα, τα λύνεις. Στήριξη πάντως πολλή μεγάλη.
Φροντίζειν: Βοηθητικό πολύ φαντάζομαι αυτό και στην εργασιακή καθημερινότητα.
Πασχαλίνα: Μεγάλη βοήθεια, γιατί δεν μπορείς να βγάλεις τη δουλειά αλλιώς. Αν δεν υπάρχει καλή συνεργασία, είναι τόσο φορτισμένο το μέρος, που στρέφεται εναντίον σου.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ & ΓΗΡΑΣ
Φροντίζειν: Τελειώνοντας τη συζήτησή μας, μέσα από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποιες είναι οι ανάγκες των μεγαλύτερων ενηλίκων που έχεις εντοπίσει και δεν εξυπηρετούνται στο παρόν σύστημα φροντίδας;
Πασχαλίνα: Συνήθως, είναι αυτό που λέω και ξαναλέω, ότι δεν ακούμε αυτό που θέλουνε οι ασθενείς πραγματικά. Συχνά, έχουμε ένα μέτρο συγκεκριμένο και πιστεύουμε ότι κάνοντας τα ίδια πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους θα έχει αποτέλεσμα. Κάτι το οποίο δε γίνεται. Ο καθένας είναι διαφορετικός και με διαφορετικά προβλήματα.
Φροντίζειν: Ποια θα έλεγες ότι είναι η θέση των μεγαλύτερων ενηλίκων σε όλο αυτό το κομμάτι του συστήματος παροχής φροντίδας; Συγκριτικά ίσως και με άλλες ηλικίες.
Πασχαλίνα: Είναι σε μειονεκτική θέση, δε δίνεται το κάτι παραπάνω. Υποτιμούνται οι ανάγκες τους.
Φροντίζειν: Τι αλλαγές πιστεύεις ότι χρειάζονται να γίνουν σε αυτό το σύστημα προκειμένου να επιτευχθεί ένα πιο υγιές γήρας;
Πασχαλίνα: Θα ήθελα να έχουν όλοι, έστω και την ελάχιστη ενημέρωση. Παρατήρησε τι γίνεται και προσπάθησε να αισθανθείς τον άλλον. Πολλές φορείς είναι σαν να θέλουμε να καλύψουμε αυτούς τους ανθρώπους, να μην φαίνονται. Και είναι πολύ άσχημο αυτό.
Φροντίζειν: Πώς λύνεται πιστεύεις αυτό;
Πασχαλίνα: Με επισκέψεις σε τέτοια μέρη, με ενημέρωση από το κράτος.
Φροντίζειν: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γνωρίσαμε καλύτερα το επάγγελμά σου και όλες τις πτυχές του και είδαμε την πολύπλευρη προσφορά που μπορεί να έχει. Σίγουρα από τα λεγόμενά σου, μας μένει πολύ η σημασία της σχέσης και της εξατομικευμένης φροντίδας, και το ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζεται να γίνουν πιο ορατοί στο σύστημα και ενδεχομένως και στους επαγγελματίες.
Πασχαλίνα Κωνσταντακοπούλου, Βοηθός Φυσιοθεραπευτή
e-mail: linakonst00@gmail.com
Έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τα οποία δόθηκε συγκατάθεση από την συνεντευξιαζόμενη.
Καλο και θαπρεπε να το διαβασουν ολοι οι επαγγελματιες υγειας