Βάζο δραστηριοτήτων: Αξιοποιώντας τον χρόνο μας
H καθιέρωση ρουτίνας αποτελεί απαραίτητο κομμάτι κάθε χώρου που φιλοξενεί μεγαλύτερους ενηλίκους. Είναι βοηθητική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ίδιους τους ωφελούμενους. Ωστόσο, για την ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου σε μια μονάδα, εξίσου σημαντική είναι και η καθιέρωση εξατομικευμένων δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το «βάζο δραστηριοτήτων».
Τι είναι το «βάζο δραστηριοτήτων»;
Ενδεχομένως να έχετε δει την συγκεκριμένη δραστηριότητα σχεδιασμένη για παιδιά, αλλά ένα από τα κυρίαρχα πιστεύω μου είναι ότι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι δυο βασικά όπλα που έχουμε στην ζωή μας! Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βάζο γεμάτο με χαρτάκια στα οποία το άτομο έχει γράψει πράγματα που το ευχαριστούν να κάνει. Έτσι, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κάποιες μέρες της εβδομάδας το άτομο θα παίρνει ένα χαρτάκι ώστε να κάνει την δραστηριότητα που του τυχαίνει.
Τι θα χρειαστούμε:
- Βάζο (ίσως είναι καλύτερα να μην διαλέξουμε ένα πολύ μεγάλο βάζο αν το κάνουμε για πρώτη φορά. Δεν θέλουμε ούτε να πιέσουμε το άτομο να σκεφτεί πολλές διαφορετικές δράσεις, αλλά ούτε να έχουμε ένα άδειο βάζο)
- Πινέλα & νερομπογιές
- Κορδέλες, χρυσόσκονες
- Κόλλα
- Χαρτονάκια ή απλό χαρτί κομμένο σε μικρά κομμάτια (θα ήταν ωραίο να είναι χρωματιστά)
- Αντί για χαρτονάκια ή χαρτί θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και γλωσσοπίεστρα
Βρίσκοντας δραστηριότητες:
Ενδεχομένως να είναι δύσκολο για το άτομο να βρει ξαφνικά δραστηριότητες που το βγάζουν από την ρουτίνα που έχει καθιερώσει στην μονάδα (ίσως κάποιοι να μην θέλουν κιόλας!). Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για συζήτηση μεταξύ του επαγγελματία φροντιστή και του ενοίκου. Τι του αρέσει να κάνει για να περνάει τον χρόνο του; Τι συνήθιζε να κάνει όταν βαριότανε; Τι τον ευχαριστεί; Οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι χωρισμένες και σε κατηγορίες με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος: ατομικές (π.χ. διάβασμα, ταινία, πλέξιμο, τραγούδι), με φίλους στην μονάδα (π.χ. επιτραπέζιο, τάβλι, συζήτηση με τον/την ….), οικογένεια & εγγόνια (π.χ. να τηλεφωνήσω τον/την, να ετοιμάσω κάτι για το εγγόνι μου).
Οι δραστηριότητες μπορούν να πολλαπλασιαστούν ανάλογα με το εύρος των δράσεων που γίνονται στην μονάδα (π.χ. κηπουρική, μαγειρική, περίπατος στην αυλή, χρήση tablet…). Μια ωραία ιδέα είναι να ενθαρρύνουμε το άτομο να συμπεριλάβει ιδέες αυτοφροντίδαςόπως λ.χ. να χτενιστεί όπως επιθυμεί, να κάνει μανικιούρ, να βάλει κάποια κρέμα κτλ. Επίσης, αν είναι εφικτό, μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όποιον ένοικο θέλει, να φτιάξει το βάζο του με τα εγγόνια ή τα παιδιά του κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής τους στον χώρο.
Οφέλη «βάζου δραστηριοτήτων»:
Τα οφέλη μπορεί να είναι ποικίλα ανάλογα και με τις επιλογές του ατόμου. Γενικά, το «βάζο δραστηριοτήτων» προσφέρει κάποια εναλλαγή στην καθημερινότητα. Ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας και το στοιχείο της έκπληξης μπορούν να χαροποιήσουν το άτομο. Η ίδια η κατασκευή του βάζου είναι μια δημιουργική διαδικασία που μπορεί να ενισχύσει και την συζήτηση μεταξύ των ενοίκων που θα φτιάχνουν εκείνη την ώρα τα βάζα τους. Επίσης, αφορά αποκλειστικά τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες του ατόμου και αυτό κάνει την δραστηριότητα προσωποποιημένη. Δίνουμε στον ωφελούμενό μας την ευκαιρία να επιλέξει αυτό που θα ήθελε να κάνει και αυτό σίγουρα προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου.
Ένας από τους στόχους των φροντιστών στις μονάδες ώστε να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των ενοίκων τους, είναι η εύρεση ελκυστικών και ποικίλλων δραστηριοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το θετικό συναίσθημα των ωφελούμενων όπως και η γνωστική τους ενεργοποίηση και ετοιμότητα. Το γεγονός ότι πια δεν μένουν στο σπίτι τους και καλούνται να ακολουθήσουν καινούριους κανόνες και να προσαρμοστούν σε μια νέα καθημερινότητα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να ψάχνουν τι τους παθιάζει και τους ευχαριστεί να μαθαίνουν και να κάνουν!
Φωτογραφία από Steve Buissinne από το Pixabay