fbpx

Αποφόρτιση & επανασύνδεση με τον εαυτό: θέτοντας τις βάσεις

Μοιραστείτε το:

Συχνά, ακόμη κι αν ο επαγγελματίας φροντιστής έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να δώσει κάποια φροντίδα στον εαυτό του, αναβάλει το να περάσει σε πράξεις, καθώς δεν ξέρει από πού να το πιάσει και πού θα έπρεπε να εστιάσει. Σε άλλες περιπτώσεις, τείνει κανείς να πιστεύει ότι τα βήματα που χρειάζεται να κάνει είναι μεγάλα, χρειάζονται πολύ χρόνο ή πολλά χρήματα. Ωστόσο, ακόμη και ένα μικρό διάλειμμα 5-10 λεπτών σε τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα ή μια σύντομη δραστηριότητα μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

Οφέλη μικρών διακοπών μέσα στη μέρα:

  1. στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της αποδοτικότητας στην εργασία
  2. στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της λήψης αποφάσεων
  3. στη βελτίωση της αναστοχαστικότητας και της υιοθέτησης διαφορετικών οπτικών
  4. στη μείωση του στρες
  5. στην διατήρηση της ενέργειας
  6. στην καλύτερη ανταπόκριση σε περιόδους κρίσης
  7. στην αποφυγή της εξουθένωσης

Τι γίνεται σε βάθος χρόνου;

Πέρα από τις σύντομες καθημερινές διακοπές, χρειάζεται κανείς να φροντίζει να εξασφαλίζει και σε βάθος χρόνου κάποια ανάπαυλα και αποσύνδεση, ώστε να μπορεί να ανακάμπτει από τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της παροχής φροντίδας. Δεν υπάρχει ποτέ ο κατάλληλος χρόνος γι’ αυτό, καθώς πάντα κάτι χρειάζεται να γίνει, κάτι που είναι ή φαντάζει επείγον και αναγκαίο, σίγουρα αρκετό για να μείνει πίσω η προσωπική αποσύνδεση. Το να προγραμματίσει κανείς από πριν αυτές τις ανάπαυλες και να δεσμευτεί στην υλοποίησή τους είναι συχνά βοηθητικό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επανασύνδεση με τον εαυτό και η φροντίδα του, δεν έχουν να κάνουν μόνο το πρώτο επίπεδο των διαλειμμάτων, της σωστής διατροφής, ή μιας εξόδου με φίλους. Παρότι σημαντικά, αυτά τα στοιχεία αποτελούν μόνο μια μικρή ψηφίδα, και μάλιστα την πιο ορατή, στη σύνθετη δημιουργία της φροντίδας του εαυτού και της προσωπικής ενδυνάμωσης. Ιδιαίτερα στα επαγγέλματα φροντίδας, είναι σημαντική η διατήρηση της φυσικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας, καθώς κανείς χρειάζεται να αντλεί και από τα τρία επίπεδα για να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στον ρόλο του.

Τι μπορεί να βοηθήσει:

  • Η ικανότητα να λέμε όχι.
  • Η παύση στην υπερανάληψη καθηκόντων.
  • Το να επιτρέπουμε στους άλλους να βοηθήσουν.
  • Η ενδυνάμωση σε επαγγελματικό επίπεδο (ομάδες συναδέλφων, εκπαίδευση).
  • Η θέσπιση εφικτών και βραχυπρόθεσμων στόχων.
  • Η επένδυση σε ένα υποστηρικτικό σύστημα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
  • Η εξασφάλιση χρόνου για αναστοχασμό και για να αφουγκραστούμε τα συναισθήματά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.